Staatssecretaris Van Rij wil wachten met definitief besluit compensatieregeling op nieuw arrest Hoge Raad

21 april 2022

Staatssecretaris Van Rij maakte in de Kamer bekend dat er binnen een half jaar nog een arrest van de Hoge Raad komt over de compensatie voor de spaartaks. Van Rij vindt het daarom verstandig om te wachten met een besluit wie er nu in aanmerking komt voor een compensatieregeling.

De uitspraak van de Hoge Raad kan grote invloed hebben op hoeveel miljarden euro’s de overheid uiteindelijk moet terugbetalen aan onterecht geheven vermogensrendementsheffing. Onlangs werd bekend dat de rekening op kan lopen tot bijna € 12 miljard.

De 60.000 bezwaarmakers hebben sowieso recht op herstel. Volgens de begrotingsregels die het kabinet wil naleven moet het geld voor die compensatie via de belasting in box 3 bij spaarders en beleggers vandaan komen. Voor de groep van 60.000 spaarders die bezwaar hebben gemaakt is dat mogelijk. Maar als blijkt dat veel meer spaarders, en ook beleggers, recht hebben op compensatie dan is dat niet meer haalbaar. Volgens VVD en CDA moet de staatsschuld dan maar oplopen. De linkse partijen willen dat vermogenden meer belasting gaan betalen.

Als de compensatie ‘mager’ uitvalt, bestaat de kans dat veel spaarders zich gaan melden bij de Belastingdienst. Ambtenaren waarschuwden eerder deze week al voor een zeer complexe uitvoering.

BronNOS, 20 april 2022